Aktualno

PLIVAzdravlje - novi pogled na zdravlje
  • Palijativna skrb za djecu u Splitu
    Split je prvi grad u Hrvatskoj s palijativnom skrbi za djecu, a skrb djeci će u njihovim domovima pružati dva pedijatra i medicinska sestra.
  • Podaci HZJZ-a o procijepljenosti djece
    Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) sugeriraju kako je procijepljenost djece protiv zaraznih bolesti u blagom porastu.
  • Obilježen Svjetski dan osteoporoze
    Svjetski dan osteoporoze obilježava se 20. listopada s ciljem podizanja globalne svijesti o zdravlju kostiju te prevenciji i liječenju osteoporoze i srodnih bolesti mišićno-koštanog sustava.

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 12 online


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

Izvještaji o radu PDF Ispis Email
Ocjene: / 0
LošNajbolji 
Četvrtak, 13 JUNE 2024 06:58

Izvješće o radu 2022

Izvješće o radu 2023

 

IZVJEŠĆE O RADU 2022. godine


Udruge gluhih i nagluhih Dubrovačko-neretvanske županije

U izvještajnom razdoblju kroz dvanaest mjeseci poslove iz programa rada obavljali su: predsjednik, dopredsjednik, članovi Izvršnog odbora, tajnik, tumač/prevoditelj hrvatskog znakovnog jezika, voditelji i izvoditelji programa i projekata te volonteri.


Planirane aktivnosti Udruge:

Na dan 30. rujna 2022. godine u evidenciji ima ukupno 217 članova. Grad Dubrovnik 161, Župa dubrovačka 17, Konavle 9, Slano 3, Ston 4, Ploče 5, Opuzen 1, Pelješac 3, Metković 9, i Korčula 5.


Udruga uspješno surađuje sa predstavnicima Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanskom županijom, Hrvatskim Savezom gluhih i nagluhih, Centrom za socijalnu skrb Dubrovnik, Korčula, Ploče i Metković, HZZ, HZZO i sa HZMO, Zavodom za javno zdravstvo DNŽ,  kao i sa Odjelom za uho grlo nos, te sa serviserima slušnih aparata. Udruga surađuje i sa ostalim udrugama gluhih i nagluhih na području Republike Hrvatske, te sa udrugama osoba sa invaliditetom na području Grada i Županije.


Dostavila su se pravdanja financijskih sredstava za 2021. godinu:

- Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (projekt Tumač/prevoditelj hrvatskog znakovnog jezika),

- Dubrovačko-neretvanskoj županiji (projekt obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom i projekt Savjetovalište za osobe oštećena sluha, roditelje gluhe i nagluhe djece i tečaj učenja hrvatskog znakovnog jezika),

- Gradu Dubrovniku (projekt Pomoć osobama oštećena sluha),

- Općini Blato i Općini Župa dubrovačka.


Sa Gradom Dubrovnikom, Dubrovačko-neretvanskom županiji, Općinom Blato, Općinom Župa dubrovačka i sa Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike potpisan je ugovor o sufinanciranju za 2022. godinu. Sa Gradom i sa Ministarstvom potpisan je trogodišnji program.


Udruga se prijavila na natječaj Općine Blato za sufinanciranje programa za 2023. godinu, a isti je napisan i za Općinu Župa dubrovačka.


Gradu Dubrovniku dostavljena je lista osoba koje koriste besplatnu godišnju autobusnu kartu gradskog poduzeća Libertasa.


Sukladno Strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika 2021.-2025., udruge osoba s invaliditetom (Udruga slijepih, Udruga dva skalina, Društvo distrofičara i Društvo multiple skleroze i Udruga gluhih i nagluhih) sastali smo se sa Gradonačelnikom, direktorom javnog gradskog poduzeća Libertas i sa predstavnicima gradskih kotareva. Tema sastanaka je bila upoznavanje sa problematikom života osoba s invaliditetom te im omogućiti što bolji i kvalitetniji život i rad u zajednici.


Također, u sklopu Strategije predstavnici udruga sastali su se i sa predstavnicima Domouprave Dubrovnik kao i sa Čistoćom Dubrovnik u svezi upoznavanja problematike osoba s invaliditetom.

Hrvatski Savez gluhih i nagluhih obavijestio je sve svoje članice, pa tako i našu Udrugu o stupanju na snagu novog Zakona o socijalnoj skrbi. Udruga je svim svojim članovima uputila dopis sa upoznavanjem promjena u Zakonu.

Održao se i sastanak Povjerenstva za osobe s invaliditetom na kojem se pročelnik upoznavao sa svakodnevnim problemima udruga osoba sa invaliditetom. Također predstavnici udruga dostavili su prijedlog pravilnika za korištenje prilagođenog vozila.


Udruga gluhih prihvatila je sudjelovanje u projektu Škola budućnosti Turističko-ugostiteljske škole Dubrovnik koja bi za Udrugu napravila virtualnog asistente (chatbota).

Chatbot je skraćenica od CHAT ROBOT. Radi se o računalnim programima koji simuliraju razgovore stvarnih ljudi, omogućavaju interakciju između ljudi i računala putem pisanih poruka ili glasa. S chatbotima obično komuniciramo putem nekog chat sučelja, aplikacija poput Facebook Messengera, WhatsAppa i slično.

Turističko-ugostiteljska škola Dubrovnik, učenici i profesorica koji su radili na projektu osvojili su prvu nagradu sa chatbotom za Udrugu gluhih i nagluhih Dubrovačko-neretvanske županije.


Donacija Vukovarsko-srijemske županije od deset tona jabuka podijeljena je krajem siječnja za 2021. godinu te i u prosincu za 2022. u dubrovačkoj luci Gruž socijalnim i zdravstvenim ustanovama te dobrotvornim udrugama s područja Dubrovačko-neretvanske županije.


Povodom Međunarodnog dana gluhih i nagluh osoba, nakon 2 godine pauze, Udruga je priredila zajedničko druženje članova, članova njihovih obitelji te prijatelje Udruge  na Pelješac i Primorje.

Posjetilo se Ston, vozilo se novom dionicom ceste od čvora Prapratno do Brijeste te novim mostom do Komarne i nazad. Slijedilo je zajedničko slikavanje prisutnih na obje lokacije. Organizirala se posjeta Muzeju Pelješca uz kušanje vina u Putnikovićima te objedu u Smokovljanima u OPGu Obitelji Katičić. Izletnici su bili prezadovoljni, dobro raspoloženi, spremni i za slijedeća slična druženja.


Na sastanku Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika tražilo se za naše članove korištenje kombija za osobe s invaliditetom kao i upozoravalo na tekst adresa stajališta autobusa u autobusu.


Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom Dubrovačko-neretvanska županija je održala prigodno predavanje na temu „Asertivnost-kako se zauzeti za sebe na društveno prihvatljiv način“ na koje je sudjelovao Vedran Kastrapeli.


Hrvatski Savez gluhih u dogovoru sa Hrvatskom narodnom bankom posao je na adresu Udruge 20 konvertora kuna u euro.


Pomoglo se kod ostvarivanja prava na ortopedska pomagala za gluhe osobe, i dr.. Svakodnevno se naplaćivala članarina, prodavali slušni pribori, naručivali članovi u audiološku ambulantu i za liječničke preglede. Prilikom upisa u članstvo član dobiva obavijest o svim svojim pravima i dužnostima, list Udruge “U svijetu tišine”, upoznaje se sa Statutom, informira se o aktivnostima i radu Udruge.


Tumač/prevoditelj hrvatskog znakovnog jezika svakodnevno pruža usluge provođenja članovima Udruge i gluhim osobama po pozivu suda i policijske uprave. U Udruzi se nastavio provoditi projekt savjetovališta kao i projekt učenja hrvatskog znakovnog jezika.

LAST_UPDATED2
 

Anketa

Kako vam se sviđaju naše nove web stranice?
 

Jednoručna abeceda

Dvoručna abeceda