Aktualno

PLIVAzdravlje - novi pogled na zdravlje
 • Prehrana i rizik za zatajivanje srca
  DASH dijeta, primarno namijenjena prevenciji hipertenzije, također može smanjiti rizik za zatajivanje srca, pokazuju podaci prikupljeni od 4500 ispitanika starijih od 45 godina.
 • Posljedice viška kilograma u tinejdžerskoj dobi
  Već i nekoliko suvišnih kilograma u dobi od 18 ili 19 godina je u istraživanju švedskih znanstvenika povezano s povećanjem rizika za kardiomiopatiju u srednjoj životnoj dobi.
 • E-cigarete za veću podložnost gripi
  Istraživanje provedeno u SAD na University of North Carolina sugerira kako osobe koje koriste elektronske cigarete imaju veći rizik obolijevanja od gripe nego nepušači.

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 5 online


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

o nama PDF Ispis Email
Ocjene: / 1
LošNajbolji 
Ponedjeljak, 08 MARCH 2010 07:43

UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE

20 000 DUBROVNIK, Josipa Kosora br. 30

tel./fax.: +385 20 332 690

e-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

facebook: udruga gluhih Dubrovnik

Udruga gluhih i nagluhih Dubrovačko-neretvanske županije je dragovoljna socijalno-humanitarna, kulturno-prosvjetna, rekreativna, nestranačka i neprofitna organizacija, koja okuplja osobe oštećena sluha (gluhe, nagluhe i gluhoslijepe), kao i roditelje gluhe djece i mladeži, na području Dubrovačko-neretvanske županije u jedinstvenu udrugu, a u svrhu promicanja svih aspekata kvalitetnijeg života osoba oštećena sluha, u ostvarivanju i zaštiti njihovih pojedinačnih i zajedničkih interesa.

Udruga djeluje u skladu sa Zakonom i Statutom na području DNŽ: grada Dubrovnika, Korčule, Metkovića, Opuzena, Ploča, općina: Blato, Dubrovačko primorje, Janjina, Konavle, Lastovo, Lumbarda, Mljet, Orebić, Pojezerje, Slivno, Smokvica, Ston, Trpanj, Vela Luka, Zažablje, Župa Dubrovačka. U evidenciji na dan 31. prosinca 2009. godine ima ukupno učlanjeno 492 osobe oštećena sluha.


 

Djelatnosti Udruge je zaštita interesa članstva – rad na promicanju društvenog položaja svih svojih članova i rad na rješavanju njihovih životnih problema i materijalnog stanja, organizacija odmora i rekreacije, pomaganje u ostvarivanju prava na slušna i surotehnička pomagala, pomoći iz socijalne skrb i dr.

Udruga okuplja gluhe i nagluhe osobe, roditelje djece i mladeži oštećena sluha radi unapređenja društvenog položaja i rješavanja životnih teškoća nastalih kao posljedica oštećena sluha, organizirano djeluje na prevladavanju komunikacijskih barijera koje se pojavljuju u svakodnevnom životu gluhih i nagluhih osoba.

U sklopu svojih djelatnosti Udruga organizira i tečajeve znakovnog jezika, dva puta tjedno po dva sata (tu se okupljaju mladi i druže), jednom godišnje jednodnevni izlet koji je besplatan za članove Udruge, unapređuje kulturni život članova promocijom knjige pjesama kao i izložbom slika, itd.

Udruga gluhih i nagluhih članica je Hrvatskog Saveza gluhih i nagluhih Zagreb i Humanitarne mreže Hrvatske.

Blagdan Udruge je Međunarodni dan (tjedan) gluhih, koji se slavi u cijelom svijetu posljednje nedjelje u mjesecu rujnu.

Prema Statutu Udruge članak 14 članovi Udruge mogu biti:

 1. svaka osoba s oštećenjem sluha (gluhi, nagluhi i gluhoslijepi) koji imaju prebivalište na području djelovanja Udruge,
 2. roditelji koji zastupaju djecu oštećena sluha, zato jer ta djeca nemaju ili imaju ograničenu poslovnu sposobnost,
 3. i osoba normalna sluha koja je zbog svoje stručnosti neophodno potrebna za uspješan rad s osobama oštećena sluha.

Osobom oštećena sluha smatra se osoba čiji gubitak sluha na boljem uhu iznosi od 35 do 80 db (za nagluhe) te od 81 db dalje (za gluhe osobe). Osobe oštećena sluha bez poslovne sposobnosti ili s ograničenom poslovnom sposobnošću mogu bit članovi Udruge, kao niminalni članovi, bez prava odlučivanja u radnim tijelima Udruge.

 

LAST_UPDATED2
 

Anketa

Kako vam se sviđaju naše nove web stranice?
 

Jednoručna abeceda

Dvoručna abeceda