Aktualno

PLIVAzdravlje - novi pogled na zdravlje
  • Preporuke za zaštitu od hladnoće
    Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod.
  • 24-satna telefonska linija za žrtve nasilja
    U sklopu provedbe trogodišnjeg EU projekta "Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji - za nasilje nema opravdanja" uspostavljena je trajna telefonska linija 116-006 na koju se 24 sata dnevno za pomoć mogu obratiti žrtve nasilja.
  • Anketa upozorava na položaj liječnika
    Rezultati ankete koji su proveli Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) i Inicijativa mladih liječnika Hrvatske (IMLH) pokazuje kako je oko 1.500 liječnika u opasnosti da ih bolnica ili dom zdravlja ovrše u slučaju da poslodavcu daju otkaz prije isteka ugovorne obveze o radu nakon završetka specijalizacije.

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 2 online


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

Tjelesna aktivnost pozitivno utječe na mozak

Novo istraživanje znanstvenika s University of Cambridge sugerira kako je povećana tjelesna aktivnost izravno povezana s boljim rezultatima na testiranju pamćenja.

Stručni časopis Proceedings of the National Academy of Sciences je objavio rezultate studije provedene na životinjama koji pokazuju i da tjelesna aktivnost potiče rast novih stanica u hipokampusu, dijelu mozga ključnom za pamćenje. Uz to, životinje koje su bile tjelesno aktivnije su mogle bolje razlikovati upamćene sadržaje od vrlo sličnih s kojima su ih istraživači pokušavali zbuniti.

Po riječima zanstvenika, riječ je o ekvivalentu za sposobnost prisjećanja koja smo parkirališna mjesta koristili u različitim danima protekloga tjedna. Istraživači vjeruju kako tjelovježba ima sličan utjecaj i na pamćenje ljudi.

BBC

 
Tjelovježbom protiv starenja

Prakticiranje tjelovježbe na dugi rok je povezano s usporavanjem procesa starenja na razini stanice, tvrde njemački znanstvenici.

Analizirajući telomere, zaštitne nastavke na kromosomima koji održavaju stabilnost stanične DNK, istraživači su utvrdili da je proces njihovog skraćivanja u ključnim stanicama imunološkog sustava znatno sporiji kod ispitanika koji su se niz godina bavili sportskim aktivnostima.

Skraćivanje telomera je uobičajena posljedica diobe stanice te povećava izglede za njezino odumiranje, dodaju znanstvenici u stručnom časopisu Circulation. U novom istraživanju su pronađeni i dokazi kako tjelesna aktivnost dovodi do aktivacije enzima telomeraze koji pomaže pri stabilizaciji telomera.

BBC

 
Radionica penganja jaja

Početak Velikog tjedna obilježen je na najbolji mogući način, organizacijom kreativne radionice penganja jaja, a pozivu na druženje i penganje odazvalo se desetak, uglavnom mlađih, članova Udruge. Minute i sati proletjeli su nevjerojatnom brzinom, a radilo se s voskom i voštanim bojama. Prvo bi se na jajetu iscrtao željeni uzorak ili ispisala čestitka, nakon čega bi se jaje uronilo u boju i kuhalo nekoliko minuta. Rezultat možete vidjeti na fotografiji ispod teksta, a više fotografija potražite u fotogaleriji.

Običaj je pisati Uskrsne poruke i pjesmice po jajima pa evo nekih od njih:

- malo jaje od starine sačuvaj ga dušo i za dogodine

- ovo jaje našarano fino, nek se pije rakija i vino

- malo jaje sitno šaram, tebe dušo regalavam

- ja ti ovo jaje dajem da ti Uskrs zasja sjajem

- kad cvijet vene radi uspomene, drugi vene ne vidi mene

- cvijetak je cvijetu svoj, ti si dragane moj

- sretan Uskrs moj nevene, evo tebi uspomene

- malo jaje cvijet bijeli neka Uskrs rasveseli

- ................

 


Anketa

Kako vam se sviđaju naše nove web stranice?
 

Jednoručna abeceda

Dvoručna abeceda