Aktualno

PLIVAzdravlje - novi pogled na zdravlje
  • KBC Osijek: Novi operativni zahvat
    U Klinici za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek je tim za interventnu pedijatrijsku pulmologiju pod vodstvom pedijatra doc. dr. sc. Mateja Šapine i anesteziologa dr. Hrvoja Vinkovića učinio prvu endobronhijalnu lasersku rekanalizaciju centralne opstrukcije dišnih puteva kod djece.
  • Specijalna bolnica Goljak: Robotska rehabilitacija za djecu
    Specijalna bolnica za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama predstavila je napredne robotske terapije kroz čiji je sedmotjedni ciklus na sedam rehabilitacijskih robota prošlo gotovo 350 djece.
  • O zdravlju mozga i učenju u svakoj dobi
    Obilježavanju ovogodišnjeg 23. Tjedna mozga se pridružio se Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" predavanjem i radionicom u Centru za zdravlje mladih za korisnike i stručne djelatnike Udruge OZANA.

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 4 online


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

Tjelesna aktivnost pozitivno utječe na mozak

Novo istraživanje znanstvenika s University of Cambridge sugerira kako je povećana tjelesna aktivnost izravno povezana s boljim rezultatima na testiranju pamćenja.

Stručni časopis Proceedings of the National Academy of Sciences je objavio rezultate studije provedene na životinjama koji pokazuju i da tjelesna aktivnost potiče rast novih stanica u hipokampusu, dijelu mozga ključnom za pamćenje. Uz to, životinje koje su bile tjelesno aktivnije su mogle bolje razlikovati upamćene sadržaje od vrlo sličnih s kojima su ih istraživači pokušavali zbuniti.

Po riječima zanstvenika, riječ je o ekvivalentu za sposobnost prisjećanja koja smo parkirališna mjesta koristili u različitim danima protekloga tjedna. Istraživači vjeruju kako tjelovježba ima sličan utjecaj i na pamćenje ljudi.

BBC

 
Tjelovježbom protiv starenja

Prakticiranje tjelovježbe na dugi rok je povezano s usporavanjem procesa starenja na razini stanice, tvrde njemački znanstvenici.

Analizirajući telomere, zaštitne nastavke na kromosomima koji održavaju stabilnost stanične DNK, istraživači su utvrdili da je proces njihovog skraćivanja u ključnim stanicama imunološkog sustava znatno sporiji kod ispitanika koji su se niz godina bavili sportskim aktivnostima.

Skraćivanje telomera je uobičajena posljedica diobe stanice te povećava izglede za njezino odumiranje, dodaju znanstvenici u stručnom časopisu Circulation. U novom istraživanju su pronađeni i dokazi kako tjelesna aktivnost dovodi do aktivacije enzima telomeraze koji pomaže pri stabilizaciji telomera.

BBC

 
Radionica penganja jaja

Početak Velikog tjedna obilježen je na najbolji mogući način, organizacijom kreativne radionice penganja jaja, a pozivu na druženje i penganje odazvalo se desetak, uglavnom mlađih, članova Udruge. Minute i sati proletjeli su nevjerojatnom brzinom, a radilo se s voskom i voštanim bojama. Prvo bi se na jajetu iscrtao željeni uzorak ili ispisala čestitka, nakon čega bi se jaje uronilo u boju i kuhalo nekoliko minuta. Rezultat možete vidjeti na fotografiji ispod teksta, a više fotografija potražite u fotogaleriji.

Običaj je pisati Uskrsne poruke i pjesmice po jajima pa evo nekih od njih:

- malo jaje od starine sačuvaj ga dušo i za dogodine

- ovo jaje našarano fino, nek se pije rakija i vino

- malo jaje sitno šaram, tebe dušo regalavam

- ja ti ovo jaje dajem da ti Uskrs zasja sjajem

- kad cvijet vene radi uspomene, drugi vene ne vidi mene

- cvijetak je cvijetu svoj, ti si dragane moj

- sretan Uskrs moj nevene, evo tebi uspomene

- malo jaje cvijet bijeli neka Uskrs rasveseli

- ................

 


Anketa

Kako vam se sviđaju naše nove web stranice?
 

Jednoručna abeceda

Dvoručna abeceda